Veelzijdig en zorgvuldig, met liefde van onze varkenshouders!
De varkenshouders verzorgen met passie en kennis hun varkens en zorgen dat het varken een goed leven heeft waardoor er uiteindelijk een lekker en gezond stukje vlees van gemaakt kan worden.
Een varken levert niet alleen heerlijke karbonaadjes en ander vers vlees, maar ook verwerkte producten zoals ham en bacon, en huid voor gelatine. Uiteindelijk worden alle delen van het varken verwerkt tot nuttige producten, hierbij gaat er niets verloren.
Wereldwijd is varkensvlees nog steeds de meest gegeten vleessoort en de consumptie ervan blijft nog groeien. Volgens de meest recente gegevens is 41 procent van al het vlees dat wereldwijd gegeten wordt varkensvlees, versus 29 procent rundvlees.
De afgelopen 20 jaar is consumptie van varkensvlees wereldwijd met 73 procent toegenomen. Verrassend genoeg is varkensvlees een van de magerste vleessoorten, maar de producten die ervan worden gemaakt, kunnen erg vet zijn. Mager varkensvlees bevat ongeveer evenveel vet en calorieën als gevogelte zonder vel. Mest, waterverbruik, ontbossing, ammoniak. De Nederlandse varkenshouderij wordt vaak in één adem genoemd met nadelige gevolgen voor de gezondheid en milieuvervuiling. Maar is dat wel zo?
Feitelijk is de Nederlandse varkenshouderij is een van de meest duurzame ter wereld!Ook het economische belang van de varkenshouderij in Nederland is groot. Zou de Nederlandse varkenshouderij er niet meer zijn, dan vervalt een jaarlijkse economische waarde van ruim 8 miljard euro. Varkenshouders bieden bovendien direct werk aan 10.730 fte’s (voltijds arbeidsplaatsen).
Bedrijven die afhankelijk zijn van de varkenshouderij (slachterijen, stallenbouwers, voerfirma’s, fokkerijorganisaties, etc.) bieden werk aan nog eens 15.600 fte’s.
Dit zijn dus ruim 26.000 arbeidsplaatsen.
Elke werknemer op een varkensbedrijf houdt dus 1,5 fte op een andere plek aan het werk.
De varkenshouderij is een aaneenschakeling van meerdere (kleine) bedrijven. Varkens worden geboren op vermeerderingsbedrijven om vervolgens, als ze oud genoeg zijn, naar vleesvarkensbedrijven te gaan waar zij verblijven tot zij het gewenste gewicht hebben bereikt. Een deel van de varkensbedrijven zijn zogenaamde gesloten bedrijven, dit betekend dat de varkens zowel geboren worden als grootgebracht worden op hetzelfde bedrijf. De varkens die het gewenste gewicht hebben bereikt gaan uiteindelijk via een gecertificeerde transporteur naar de slachterij, na het slachten wordt het karkas verder verwerkt in de uitsnijderij. Daarna belanden ze als smakelijk gerecht bij u op het bord!
Rassen
Er zijn allerlei varkensrassen. In Nederland vind je onder andere de volgende rassen:
- Nederlands Landras
- Fins Landras
- Large White
- York/Groot Yorkshire
- Piétrain
- Duroc
Ieder ras heeft andere eigenschappen, hiermee kunnen varkenshouders aan verschillende eisen van het gewenste eindproduct voldoen.
Vleesvarkens:
Vleesvarkens worden gehouden voor de productie van vlees. Dit kunnen beren en gelten zijn. Beren zijn volwassen mannetjesvarkens en gelten zijn zeugen die nog nooit een big gekregen hebben. Vleesvarkens worden geslacht als ze ongeveer 6 maanden oud zijn. Hoe het varkensvlees smaakt, hoe stevig en hoe vet het is hangt af van het ras. Ook de voeding die de varkens hebben gekregen heeft hier invloed op.
Zeugen:
Een zeug is een vrouwtjesvarken. Op een vermeerderingsbedrijf krijgen de zeugen biggen die uiteindelijk verder op groeien op vleesvarkensbedrijven.
Wist je dat…
- Er in Nederland nog maar +/- 4300 varkensbedrijven zijn. De meeste bedrijven zitten in Brabant, Overijssel en (Noord) Limburg.
In 2000 waren er nog ongeveer 14.500 varkensbedrijven…!
- Het aantal varkensbedrijven jaarlijks sterk daalt. De voornaamste oorzaak is dat er geen opvolgers meer zijn.
- Nederland momenteel 12,4 miljoen varkens telt. Het hoogste aantal varkens telde Nederland in 1997: bijna 15,2 miljoen. Er zijn dus ook steeds minder varkens in Nederland…!
- De meeste varkensbedrijven van oudsher voorkomen op de zandgronden in zuid – oost Nederland. De matige kwaliteit van de grond in deze gebieden, leende zich niet voor grootschalige grondgebonden activiteiten, zoals akkerbouw of melkveehouderij.
- Varkensvlees de meest gegeten vleessoort is.
- Een varken een zoogdier is en het omnivoren zijn. Dit betekent dat ze planten én dieren eten.
- Varkensvlees rood-vlees is, net als het vlees van rund, geit en schaap. Wit-vlees is vlees van gevogelte.
- Mager varkensvlees bevat belangrijke mineralen zoals kalium, magnesium, ijzer en zink, deze zijn onder andere belangrijk voor een goede ontwikkeling van de hersenen.
- Varkensvlees op allerlei manieren bereid kan worden: van koken, bakken en grillen tot roerbakken. Sommige varkensproducten, zoals ham, kunnen worden gekookt.
- Varkensvlees rijk is aan de vitamines B1 en B6 en bron van vitamine B12 en een mineraal als zink. Daarnaast levert het vitamine B2 en de mineralen ijzer, fosfor en seleen. Varkenslever is bovendien rijk aan vitamine A.
- Varkensvlees van nature eiwit en vet bevat en geen koolhydraten.
- Een groot deel van het voer afval uit de voedingsindustrie is. Het varken is een kringloop dier bij uitstek. Vroeger hadden veel huishoudens varkens die uiteindelijk groot werden gebracht met onder andere keukenafval, de functie van het varken in de Nederlandse landbouw is hiermee dus gebleven.
- Veel varkensmest verwerkt wordt tot nuttige mineralenstromen, deze mineralen kunnen weer gericht door de akkerbouwer in binnen- en buitenland gebruikt worden als bemesting voor de gewassen.