Inspiratie, passie en toewijding bij Vitelia en Feed Design Lab
Het thema ‘voer’ leek simpel, maar bleek complex! Geweldig om te ontdekken dat er mensen zijn die hier uren over kunnen praten en discussiëren! Om 16:00 al, stond een team enthousiaste medewerkers van Vitelia en het Feed Design Lab (FDL) klaar met koffie, thee en vlaai om een groep leergierige LAJK leden te ontvangen!
FDL Directeur Trudy van Megen gaf een interessante presentatie. Behalve de opbouw en activiteiten van het FDL, een kijkje in de toekomst en de daarmee verbonden uitdagingen werd ons eens temeer verteld dat ons kleine land groot is in de productie van vlees, melk en eieren en de daarmee verbonden R&D en kennis! Hier mogen we als sector, maar ook als samenleving enorm trots op zijn!
De rondleiding door het FDL waar de meest uiteenlopende proeven worden gedaan m.b.t. de ontwikkeling van veevoeders werd verzorgd door Eric Vissers, procestechnoloog van he FDL. De machines die in een normale voerfabriek staan, staan in het FDL in het klein. Het is voor veevoederfabrikanten vee efficiënter om de proeven kleinschalig in het FDL te doen dan in een grote fabriek.
Vanuit Wanssum verkaste de groep naar Oirlo, waar bij de ‘Oelderse Halte’ een warm buffet stond te wachten. Inmiddels waren ook de mensen aangesloten die het door werk of studie niet kon halen eerder aanwezig te zijn. Na het eten werd de groep verdeeld in 3 groepen. Melkvee, pluimvee en varkens. De gepassioneerde nutritionisten van Vitelia vertelden op interactieve wijze over de werkwijze van het bedrijf. Uiteraard werd er ruimschoots aandacht besteed aan de ingrediënten. Mede d.m.v. een quiz waarbij de inhoud van diverse potjes geraden kon worden. Gelukkig viel het resultaat mee en bleek er al een mooie basis aanwezig bij de aanwezige LAJK leden. Het samenstellen zelf, de kwaliteitsborging en alle overwegingen die er gemaakt moeten worden bleek toch echt een vak apart!
LAJK bedankt alle Vitelia medewerkers voor het verzorgen van deze mooie bijeenkomst en kijkt uit naar verdere samenwerkingen in de toekomst.