Politiek op het erf en in de portemonnee
Voor een doorsnee burger is het soms moeilijk te begrijpen in welke mate politiek invloed heeft op alles wat er op en rond het boerenerf gebeurd. Van beleidskeuzes van lokale politiek tot alles wat op internationaal niveau gebeurd in de politiek; het kan vaak ingrijpende gevolgen hebben op de dagelijkse gang van zaken, maar ook op het bestaansrecht van een boerenbedrijf. Dat beleid moet leiden tot betere een duurzamere manieren van produceren, is te begrijpen en uit te leggen. Tot het uiteindelijk uitkomt op de betaalbaarheid van het product waarop dit beleid van invloed is.
Neem het streven naar meer biologische productie die er op Europees niveau is en in mijn geval tevens op lokaal niveau. De vraag: ‘Wie gaan deze meerkosten – die in het geval van biologisch minimaal 75 procent hoger liggen – straks betalen?’, werd tot op heden nogal snel afgedaan met: ‘We moeten met zijn allen gewoon meer gaan betalen voor ons voedsel.’ Ofwel, eerst moet het systeem veranderd worden en daarna hopen dat de meerkosten vanzelf de keten in gaan stromen via de consument. Voor mensen in de agrarische sector geen onbekend dilemma.
Wat wel redelijk nieuw is voor iedereen in de wereld, zijn de huidige gebeurtenissen op politiek niveau als gevolg van de crisis in Oekraïne. Door de oorlog en de sancties, stijgen ineens de kosten voor iedereen en niet alleen de kosten van de primaire producenten. Neem de kosten voor energie. Nu die kosten met zeker 50 procent stijgen, komen de zorgen naar boven of alle huishoudens deze extra kosten wel kunnen dragen. De simpele stelling dat iedereen maar gewoon meer voor voedsel moet betalen, komt met de crisis toch in een ander daglicht te staan. De crisis brengt niet alleen de gevoeligheid van voedselzekerheid en afhankelijkheid van andere landen naar boven, maar ook betaalbaarheid.
Patrick Classens,
Bestuurslid LAJK